De opmaak van een contract; waarom dit zo belangrijk is!

Heb je er wel is bij stilgestaan hoe de contracten van jullie organisatie eruit zien? De inhoud van het contract is vanzelfsprekend het belangrijkst, maar deze inhoud kan je meer kracht bij zetten door na te denken over hoe het contract wordt vormgegeven. Deze aspecten kunnen namelijk een aanzienlijke invloed hebben op hoe het contract wordt gepercipieerd en begrepen door de betrokken partijen, zowel bewust als onbewust. In deze blog delen we graag met jou wat we hier precies mee bedoelen.

Bewust en onbewust waarnemen

Een mens neemt alles om zich heen bewust, maar ook vooral onbewust waar. We beoordelen alles en iedereen met een welbekende ‘eerste indruk’. (JA, dus ook een contract!) Jouw potentiële leveranciers en samenwerkingspartners zullen in veel situaties meerdere potentiële partners bekijken en beoordelen. Hier zijn enkele manieren waarop vormgeving en de opmaak van een contract van invloed kunnen zijn:

  1. Professionaliteit: Een contract dat er professioneel uitziet, kan bijdragen aan het versterken van het vertrouwen en de geloofwaardigheid tussen de betrokken partijen. Een professionele uitstraling kan ook bijdragen aan het versterken van de merkreputatie van een bedrijf.
  2. Leesbaarheid: Een goed ontworpen contract kan de leesbaarheid en het begrip van het contract verbeteren. Door gebruik te maken van duidelijke lettertypen, voldoende witruimte, en gestructureerde inhoud kan het contract beter te begrijpen zijn voor de betrokken partijen.
  3. Juridische geldigheid: Het ontwerp en de vormgeving van een contract kunnen van invloed zijn op de juridische geldigheid van het contract. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het contract voldoet aan alle wettelijke vereisten, zoals handtekeningen en specifieke formuleringen.
  4. Onderscheidend vermogen: Door het contract te ontwerpen met behulp van het bedrijfslogo, kleuren of andere visuele elementen, kan het contract zich onderscheiden van andere contracten en kan het bedrijf zijn merkidentiteit benadrukken.
  5. Emotionele reacties: Het ontwerp en de vormgeving van een contract kunnen ook emotionele reacties oproepen bij de betrokken partijen. Een goed ontworpen contract kan bijvoorbeeld een gevoel van vertrouwen en comfort opwekken, terwijl een slecht ontworpen contract wantrouwen en onzekerheid kan opwekken.

Kortom, de manier waarop de contracten in jouw organisatie vormgegeven worden kan een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid tussen de betrokken partijen, het verbeteren van de leesbaarheid en het begrip van het contract. Het kan daarom erg waardevol zijn om hier met jouw team is voldoende aandacht aan te besteden om zo een positieve impact te creëren.

Keuzes voor stijlelementen

Als we het hebben over vormgeving kan je hiermee verschillende emoties of indrukken bij mensen oproepen, afhankelijk van de gekozen elementen en hoe deze zijn gerangschikt. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Kleur: De kleurkeuze kan bepaalde emoties oproepen bij mensen. Bijvoorbeeld, blauw wordt vaak geassocieerd met vertrouwen en stabiliteit, terwijl rood wordt geassocieerd met urgentie of waarschuwingen.
  2. Lettertype: Het gekozen lettertype kan ook een indruk geven. Bijvoorbeeld, serif-lettertypen worden vaak geassocieerd met formele en traditionele documenten, terwijl sans-serif-lettertypen worden gezien als moderner en informeler.
  3. Afbeeldingen: Afbeeldingen kunnen ook emoties oproepen bij mensen. Bijvoorbeeld, afbeeldingen van natuurlijke landschappen kunnen rust en ontspanning oproepen, terwijl afbeeldingen van stedelijke landschappen of technologie een gevoel van moderniteit en vooruitgang kunnen oproepen.
  4. Witruimte: Het gebruik van witruimte kan ook een indruk geven. Bijvoorbeeld, veel witruimte kan worden gezien als eenvoudig en overzichtelijk, terwijl weinig witruimte als druk of overweldigend kan worden ervaren.
  5. Structuur: De manier waarop de inhoud van het contract is gestructureerd, kan ook emoties of indrukken oproepen. Bijvoorbeeld, een goed gestructureerd contract met duidelijke koppen en subkoppen kan worden gezien als gemakkelijk te begrijpen en overzichtelijk, terwijl een contract zonder duidelijke structuur kan worden gezien als chaotisch of verwarrend.

Voorbeeld Tony Chocolony

Tony Chocolony staat bekend om haar unieke merkidentiteit en branding. Ze willen opvallen en trekken ook hun style ook volledig door in hun interne organisatie. Zie hieronder hoe zij hun medewerkersovereenkomst in een eigen jasje hebben gestoken in slechts één pagina:

Misschien en vrij extreem en extravert voorbeeld, maar hiermee willen we enkel aangeven dat er best progressief nagedacht mag worden over het ontwerpen van jullie organisatiecontracten.

Dus…

Lang verhaal kort; de keuzes die je maakt in de vormgeving van een contract kunnen verschillende emoties of indrukken bij mensen oproepen. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te overwegen hoe jouw organisatie dit wil inkleuren. Wat wil je uitstralen naar jouw potentieel nieuwe leverancier of partner? Vind de manier die past bij jullie organisatie-identiteit en waarden die jullie willen overbrengen. Succes!