KPI’s voor contractbeheer

Als u contractbeheer opzet, kunt u key performance indicators (KPI’s) gebruiken om te meten hoe effectief het beheer van uw contracten is. Dit kan helpen om uw contractbeheer te verbeteren en te zorgen dat het aan de behoeften van uw organisatie voldoet.

Wat is een KPI?

Een key performance indicator (KPI) is een meetbaar doel of doelstelling dat gebruikt wordt om de prestaties van een organisatie of afdeling te meten. In het geval van contractbeheer zijn er een aantal verschillende KPI’s die kunnen worden gebruikt om de prestaties van het contractbeheer te meten.

Voorbeelden van KPI’s voor contractbeheer

Een aantal KPI’s die gebruikt kunnen worden voor contractbeheer werken we hieronder voor je uit:

  1. Tijdigheid van betalingen: Dit is een belangrijke KPI omdat het aangeeft hoe goed de organisatie haar verplichtingen naar de andere partijen nakomt. Het is belangrijk om te zorgen dat betalingen tijdig worden gedaan om de financiële gezondheid van de organisatie te behouden en een goede reputatie op te bouwen.
  2. Percentage afgeronde contracten: Dit is een KPI die aangeeft hoeveel contracten er zijn afgerond ten opzichte van het totaal aantal contracten. Het is belangrijk om te zorgen dat contracten op tijd worden afgerond om de continuïteit van de organisatie te garanderen.
  3. Tijd nodig voor het afronden van contracten: Dit is een KPI die aangeeft hoe lang het duurt om een contract af te ronden. Het is belangrijk om deze KPI te volgen om te zorgen dat contracten op tijd worden afgerond en om te bepalen of er efficiëntieverbeteringen kunnen worden doorgevoerd.
  4. Percentage problemen opgelost: Dit is een KPI die aangeeft hoe vaak problemen die zich voordoen tijdens de uitvoering van een contract, worden opgelost. Het is belangrijk om te zorgen dat problemen snel worden opgelost om de continuïteit van de organisatie te garanderen en om een goede reputatie op te bouwen.

 

Andere mogelijke KPI’s kunnen zijn:

  • Het aantal contracten dat binnen een bepaalde tijd is afgesloten
  • De tijd die nodig is om een contract te sluiten
  • Het percentage contracten dat op tijd is verlengd of opgezegd
  • Het percentage contracten waarvoor een claim is ingediend
  • De gemiddelde duur van een contract
  • Het percentage contracten dat binnen budget is afgesloten

En dus…

Het is belangrijk om de KPI’s te kiezen die het beste bij uw organisatie passen en om deze regelmatig te meten en te analyseren om te zien hoe uw contractbeheer presteert. Dit kan helpen om eventuele problemen op te sporen en te verhelpen en om te zorgen dat uw contractbeheer efficiënt en effectief blijft.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de gemakken van de module contractbeheer van Pactum en het meten van KPI’s? Neem contact op met ons of vraag je demo hier aan!