Wat is Contract Lifecycle Management?

Contract Lifecycle Management (CLM) is een proces waarbij alle stappen in het levenscyclus van een contract worden beheerd, van het opstellen van het contract tot aan het einde van de overeenkomst. Het doel van CLM is om ervoor te zorgen dat contracten efficiënt en effectief worden beheerd en om de prestaties van de leveranciers te optimaliseren.

CLM is een belangrijk onderdeel van elke organisatie, omdat het helpt om ervoor te zorgen dat contracten efficiënt en effectief worden beheerd. Het kan ook helpen om conflicten met leveranciers te voorkomen en de relatie met de leveranciers te versterken. Het is belangrijk om een goed CLM-proces te implementeren om ervoor te zorgen dat de organisatie de beste deals krijgt en om ervoor te zorgen dat alle voorwaarden van de aankoop worden nageleefd.

De stappen van het Contract Lifecycle Management

Het Contract Lifecycle Management proces kenmerkt verschillende stappen die inhaken op de levenscyclus van een contract. Deze stappen kan je onderverdelen in:

1 | Opstellen van het contract

Dit is het begin van het CLM-proces en omvat het opstellen van het contract op basis van de behoeften van de organisatie. Dit kan door middel van het versturen van requests for proposals (RFP’s) naar verschillende leveranciers of door middel van onderhandelingen met een gekozen leverancier.

2 | Beoordelen van het contract

Nadat het contract is opgesteld, is het belangrijk om het contract te beoordelen om ervoor te zorgen dat alle voorwaarden duidelijk zijn en dat het contract voldoet aan de behoeften van de organisatie.

3 | Goedkeuren van het contract

Wanneer het contract is beoordeeld en aangepast, moet het contract worden goedgekeurd door de juiste personen binnen de organisatie voordat het wordt ondertekend.

4 | Uitvoeren van het contract

Nadat het contract is ondertekend, is het tijd om het contract uit te voeren. Dit omvat het opvolgen van de prestaties van de leverancier en het naleven van alle voorwaarden van het contract.

5 | Beëindigen van het contract

Wanneer het contract is voltooid of wanneer de organisatie besluit om het contract te beëindigen, is het belangrijk om een plan te hebben voor het beëindigen van het contract. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het opstellen van een beëindigingsplan of door middel van het opstellen van een nieuw contract met de leverancier.

Een CLM systeem

Contracten vormen de basis van iedere organisatie en deze dien je dus op orde te hebben. ‘Afspraken moeten worden nagekomen’, een belangrijke basisprincipe die we willen nastreven in het bedrijfsleven en voor je eigen reputatie. Door middel van een CLM systeem kan je grip krijgen over alle contracten in jouw organisatie. De voordelen die onze contractbeheer software o.a. biedt zijn:

  • Altijd en overal toegang tot uw contracten
  • Centrale opslag in een veilige omgeving
  • Sla alle relevante contractinformatie op
  • Voeg acties toe aan een contract
  • Vergeet nooit meer een afloopdatum
  • Geautomatiseerde meldingen
  • Tijdige notificaties

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de gemakken van de module contractbeheer van Pactum? Neem contact op met ons of vraag je demo hier aan!